2013. december 7., szombat

Joghurtos – sonkás kifli

Hozzávalók 16 darabhoz :
· 40 dkg liszt
· 20 dkg margarin
· 1 tk. só
· 1 tk. sütőpor
· picit kevesebb, mint 2 dl joghurt
vagy tejföl,
· 15 dkg sonka
· kevés vaj
· reszelt sajt vagy magok
Elkészítés:
A lisztet a sóval, sütőporral együtt alaposan elmorzsoljuk a hideg margarinnal, apránként
hozzáadjuk a joghurtot és jól összegyúrjuk. Akkor a legjobb a tészta, ha tökéletesen felveszi
a részecskéket a tálból és nem ragad, ezért is fontos a joghurtot csak óvatosan hozzáönteni
a tésztához, hogy lássuk, mennyi folyékony anyagra van szükségünk az
összeállításhoz. Nekem például maradt még néhány evőkanálnyi a kimért 2 dl joghurtból,
amit már nem adtam hozzá a tésztához. Ha megvagyunk a tészta összegyúrásával, akkor
rögtön ki is nyújthatjuk: vegyük kétfelé a tésztát és nyújtsuk vékony (kisebb, mint kis
ujjnyi) kör alakra, amit félbe, negyedbe, majd nyolcadba vágjunk el (úgy mint a
sörkiflinél). A töltelékhez daráljunk le 15 dkg sonkát és 1-2 evőkanál vajjal keverjük össze.
A háromszögek széles részeire egy kis csíkban tegyük a tölteléket és szorosan csavarjuk fel,
hajtsuk be a kiflik csücskeit és tegyük szilikonos
sütőpapírral bélelt tepsire. A kiflik tetejét kenjük meg tojással és ízlés szerint szórhatunk rá
reszelt sajtot, szezámmagot, köménymagot, stb. Előmelegített, forró sütőben süssük, amíg
finom illata nem lesz és rá nem pirult a sajt, nekem kb. 30 percig tartott.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése