Hozzávalók a tésztához:
- 40 dkg finomliszt
- 2 dkg élesztő
- 2,5 dl langyos víz
- 1 teáskanál cukor
- 1 teáskanál só
- 2 evőkanál olívaolaj
A pizzaszószhoz:
- 1 kis doboz sűrített paradicsom (70 g)
- 1 evőkanál olívaolaj
- 1 teáskanál pizza fűszerkeverék
- 1 kis fej lila hagyma
A töltelékhez:
- kb. 10 dkg sonka
- kb. 10 dkg trappista sajt
Recept innen:
1. Én a kenyérsütőgépben dagasztottam be a tésztát, a következőképpen: összekevertem a lisztet, a sót és a cukrot. Beletettem a gép üstjébe az olívaolajat, másfél dl langyos vizet, majd beleöntöttem a cukros/sós lisztet. A liszt közepében pici mélyedést csináltam, ebbe morzsoltam az élesztőt, majd ráöntöttem a maradék 1 dl langyos vizet. Beleteszem a gépbe dagasztás programra, majd dagasztás után kiveszem a gépből 1 kelesztőtálba és 1 órát kelni hagyom.
(Ha kézzel dagasztunk, akkor a lisztet összekeverem a sóval egy dagasztótálban, a közepébe beleteszem a cukrot, rámorzsolom az élesztőt és ráöntöm az 1 dl langyos vizet. Hagyom 15 percig, hogy az élesztő felfusson. Majd a tészta többi hozzávalóival jól kidagasztom és 1 órát kelesztem.
2. Amíg a tészta kel, el lehet készíteni a szószt: megmosom/megtisztítom a lila hagymát és apróra vágom, majd belekeverem a sűrített paradicsomba a pizza fűszerkeverékkel és olívaolajjal együtt.
A töltelékhez a sonkát apróra kockákra vágom és lereszelem a sajtot.
3. Ha a tészta megkelt, átgyúrom, hengerré alakítom és kb. 24 db-ra felszeletelem. A szeletkéket kézzel vagy nyújtófával kör alakúra igazítom és mindegyik közepére teszek a pizzaszószból, a sonkából és a reszelt sajtból.
4. Gombócokat formálok belőle úgy, hogy ahol összeragasztottam alaposan, az a rész kerüljön alulra a tepsiben (így nem fog szétnyílni sütés közben). A gombócokat vagy golyókat sütőpapíros tepsibe teszem (Én most margarinos/lisztezett tepsibe tettem). Minden golyót lekenek olívaolajjal, szórok rá pici oregánót (de a pizza fűszerkeverékből is lehet szórni), majd teszek rá reszelt sajtot.
5. További kelesztés nélkül 200 fokos hőlégkeveréses sütőben 15 percig sütöm. (lehet sima sütőben is sütni, amiben picivel több ideig tart a sütés szerintem, de 20 percnél tovább ne süssük, inkább fehérebb maradjon a tészta, nehogy kiszáradjon)
6. Amikor megsült, kiveszem a tepsit, de a golyókat még a tepsiben hagyom 10 percig és letakarom egy tiszta konyharuhával, hogy jól átpuhuljanak a golyók. 10 perc után lehet fogyasztani...
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése