2013. április 17., szerda

Sajtos kifli

700 g liszt
2 db tojás
1 kis pohár kefír
100 ml étolaj
60 g cukor
csipet só
100 ml tej
50 g élesztő

A krémhez:
200 g Rama
30 g só

A tetejére:
tojás
reszelt sajt
Elkészítés
Az élesztőt a langyos cukros tejben felfuttatjuk.
A lisztet a tojásokkal, a kefirrel, étolajjal, csipetnyi sóval és a felfuttatott élesztővel összegyúrjuk. (Kenyérsütő gépben is dagaszthatjuk, keleszthetjük.)
A krémhez a margarint a sóval habosra keverjük.
A megkelt tésztát 4 részre osztjuk.
Egy részt elfelezünk, mindkét felet körformára nyújtjuk. (Kb. 30 cm átmérőjű körökre.)
Az egyik körlapot megkenjük a krém negyed részével, a másik körlapot erre rátesszük.
16 cikkre vágjuk, mint egy tortát, feltekerjük, tojással megkenjük, sajttal megszórjuk, világosra sütjük.
Összesen 64 kis kifli lesz ebből az adagból.


Varáció 2:
50 dkg liszt
25 dkg Rama
2 dl tejföl (20 %-os)
2 tojássárgája
2,5 tk só
20 dkg reszelt sajt

kenéshez
1 tojás

szóráshoz
5 dkg reszelt sajt
Elkészítés
A lisztet összekeverjük a sóval, elmorzsoljuk a margarinnal.
Hozzáadjuk a reszelt sajtot, a tejfölt és a tojássárgákat.
Jól összegyúrjuk a tésztát és 8 cipót készítünk belőle.
A cipókat egyenként kb. 22 cm átmérőjű kör alakúra nyújtjuk, amit 8 cikkre vágunk.
A cikkeket kívülrő befelé felsodorjuk és kiflit formálunk belőlük. A tetejüket az enyhén felvert tojással megkenjük és reszelt sajttal megszórjuk.
A kifliket sütőpapírral bélelt tepsibe rakosgatjuk és 200 fokon kb. 30 perc alatt szép pirosra sütjük.
Ebből a mennyiségből 64 darab kis kifli lesz.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése