2014. január 13., hétfő

Réteges sós kifli

Réteges sós kifli

culinart.cafeblog.hu

Hozzávalók:

(48 kiflihez)

A tésztához:

70 dkg liszt

1 pohár kefír

2 dl étolaj

5 dkg élesztő

1 dl tej

1 tk. cukor

1 tojás sárgája

A tölteléket:

25 dkg margarin

1 ek. só

Tetejére:

1 tojás megkenni

12 dkg reszelt sajt



Elkészítése:

A tésztát a tejben cukorral felfuttatott élesztővel és a többi hozzávalóval összegyúrjuk, könnyen nyújtható tésztát kapunk, amit 3×3 golyóra osztunk. Kicsit félrerakjuk pihenni. Ezalatt jól kikeverjük a tölteléket, kikenjük a tepsiket zsiradékkal, majd meghintjük egy kis liszttel, és előmelegítjük a sütőt 180 0C-ra.

A kisgolyókból minél nagyobb, legalább gáztepsinyi méretű korongokra nyújtjuk. Kinyújtunk kettőt, félrerakjuk, majd kinyújtjuk a harmadikat, amit megkenünk a töltelék 1/6-ával. Jöhet rá egy félrerakott kinyújtott korong, megint a töltelék 1/6-a, és erre még egy korong. Ezt a 3 réteget kicsit összenyomkodjuk, nyújtófával még egyszer átszaladunk rajta. Ezt előbb 4-be, majd 8-ba, végül 16 cikkre vágjuk. A külső részétől befele haladva feltekerjük (a külső résznél még kicsit meg is húzhatjuk, hogy ott szélesebb legyen), majd mehet is a tepsibe. Ezt a rétegezés még a másik 2×3 kis golyóval hasonlóképp „eljátsszuk”.:-)

A tepsiben lévő kifliket meleg helyen még egy kicsit kelesztjük, majd megkenjük tojással, mehet rá egy kis reszelt sajt, és már tehetjük is a sütőbe. Kb. 35 perc alatt aranybarnára sütjük. Vigyázzunk, a sajt ne égjen meg rajta!

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése