2013. január 28., hétfő

Kis kukta 2


Buktatorta

Hozzávalók : 50 dkg liszt, 3 dkg élesztő, 3 evőkanál porcukor, 1 mokkáskanál só, 2 evőkanál olvasztott vaj, 3 dl langyos tej

A töltelékhez : 25 dkg baracklekvár
A kenéshez : 1 db tojássárgája
Elkészítés :

Az élesztőt a langyos tejnek kb. egyharmad részével, csipet cukorral felfuttatjuk, és a tészta többi hozzávalóval összegyúrjuk és duplájára kelesztjük VAGY beletesszük az összetevőket a kenyérsütő tartályába az összes hozzávalót, a felfuttatott élesztővel együtt. Tészta dagasztás-kelesztés programon elindítjuk a gépet. Ez a folyamat kb 120 percet vesz igénybe.
Figyelem! Általános irányelv, hogy ha kenyérsütő géppel dagasztjuk a tésztát, alulra kerül a folyadék és a só, rá a liszt, és az egyéb járulékos anyagok, legfelülre pedig az élesztő!

Mikor megkelt, lisztezett asztalra borítjuk a tésztát, nyújtófával egy kb 30 cm-es sugarú körré nyújtjuk. Fánkszaggatóval, vagy üvegpohárral köröket szaggatunk ki belőle és mindegyik közepébe teszünk egy diónyi nagyságú lekvárt. Alul összecsípve a tésztát, gombócokat formázunk belőlük. Egy 26 cm átmérőjű kapcsos tortaformát kivajazunk, és egymás után beletesszük a bukta gombócokat úgy, hogy az oldalukat szintén megkenjük olvasztott vajjal. Ez azért szükséges, mert így sülés után könnyen szétválnak a buktácskák. Ezután a tojás sárgájával lekenjük a buktasereget. Előmelegített sütőben, 180 C-on, kb 35 perc alatt, pirosra sütjük. Kicsit hűlni hagyjuk, majd porcukorral meghintve tálalhatjuk. A recept andi konyhájából: http://andi1976.gportal.hu/gindex.php?pg=30282658

Briós



Hozzávalók: recept és kép innen..Tücsökbogár konyhájából


50 dkg finomliszt
5 dkg vaj
10 dkg porcukor
2,5 dkg élesztő
2,5 dl tej
3 tojás sárgája
csipet só

A lekenéshez:

1 db tojás
1 evőkanál víz
1 evőkanál vaníliás cukor


A lisztet dagasztó tálba tesszük, a közepébe kis fészket alakítunk ki. Beletesszük a porcukrot, amire rámorzsoljuk az élesztőt, majd ráöntjük a meglangyosított tejet. Hagyjuk, hogy az élesztő 15 perc alatt felfusson. Hozzáadjuk a többi alapanyagot, majd sima tésztává dagasztjuk. Cipót formálunk belőle és 20 percen át meleg helyen kelesztjük. A tésztát átgyúrjuk 32 darabra vágjuk. 15 centis hurkákká sodorjuk, majd 2-2 darabból kialakítjuk a briósokat az ábra szerint.





Sütőpapíros lemezre rakosgatjuk. Lekenjük a vízzel enyhén felvert tojással. 40 percen át újrakelesztjük. Ismét megkenjük a vizes tojással. Megszórjuk a vaníliás cukorral. Végül 210 fokos sütőben 15-20 perc alatt szép vörösbarnára sütjük.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése