2013. október 10., csütörtök

Falatkák

Tésztához:
220 g rétesliszt
400 g liszt
250 g tejföl
1 dl napraforgó olaj
1 tasak (11 gr) instant élesztő
1 db tojás
2 ek só
1 teáskanál cukor
1 dl tej (szükség szerint)

Töltelékhez:
100 g bacon
200 g virsli
1 közepes db lilahagyma
50 g vaj

Tetejére:
1 db tojás (felverve)
200 g sajt (reszelve)

elkészítés
A liszteket egy tálba szitáljuk, beletesszük az élesztőt, sót, cukrot, és jól elvegyítjük.
A folyékony hozzávalókat, tejfölt, 1 tojást és az olajat egy mikrózható edénybe öntjük, egyneművé keverjük, és langyosra melegítjük.
A 2 tál tartamát összeborítjuk, és egy rugalmas, levegős, közepesen lágy tésztát dagasztunk.
(A tej mennyiségét nem írtam pontosan, de nekem kb. 1-1,5 dl langyos tejre még szükségem volt. Természetesen liszt függő, valakinek lehet kevesebbre vagy többre lesz szüksége.)
Addig dagasztjuk, amíg a táltól el nem válik és olyan tiszta lesz a tál, mintha nem is dolgoztunk volna benne. A tetejét pici liszttel megszórjuk, konyharuhával letakarjuk, és meleg helyen 40-50 percet kelesztjük.
Addig a bacont és a virslit apróra vágjuk, aki szeretné elősütheti, összevegyítjük.
A hagymát szintén megpucoljuk, és apróra vágjuk. A sajtot lereszeljük, a vajat megolvasztjuk.
Miután megkelt, 4 részre osztjuk. Az első tésztából megpróbálunk egy kb. 20x40 cm téglalapot kinyújtani (néha lisztezzük meg, hiszen a tészta olajos és nem fog leragadni), nem kell pontosan, csak kb. Most egy éles késsel (én pizzavágóval szoktam) középen kettévágjuk, így kapunk 2 db 10x40 cm-es téglalapot. Tehát minden tésztadarabunkból 2 db sáv fog kijönni, azaz 8 sáv. A tölteléket 8 részre kell osztani. Minden sávot levajazunk, rátesszük az elvegyített baconös virslit, lilahagymát, majd a hosszabbik részén feltekerjük, és hengereket vágunk belőle, kb. 9-10 db-ot. Így ebből a mennyiségből 72-80 db készülhet.
Egyszerűbb módszer, ha a hengereket mártjuk a tojásba, majd a reszelt sajtba (nem pedig kenegetünk, majd szórunk), és sütőpapíros tepsibe helyezzük (a hajtás alulra kerüljön).
Előmelegített sütőben 15-20 perc alatt aranybarnára sütjük.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése