Hozzávalók:
50 dkg liszt
20 dkg krumpli
2,5 dkg élesztő
5 dkg vaj
1 evőkanál cukor
1 teáskanál só
1 tojás
1 dl langyos tej
1 dl a burgonya főzővizéből
A kenéshez:
1 tojás
Megtisztítjuk a burgonyát, megmossuk, kockára vágjuk és enyhén sós vízben puhára főzzük. Krumplinyomó segítségével áttörjük és kihűtjük.Dagasztótálba tesszük a lisztet. Közepébe kis fészket alakítunk ki. Beletesszük a cukrot. Rámorzsoljuk az élesztőt. Felöntjük a meglangyosított tej és víz keverékével. Meleg helyre tesszük és hagyjuk, hogy az élesztő 15 perc alatt felfusson. Hozzáadjuk a többi alapanyagot majd jól kidagasztjuk. Meleg helyen 1 órán át, letakarva, kelesztjük. Enyhén lisztezett munkalapon átgyúrjuk, majd ujjnyi vastagra nyújtjuk. Tetejét éles késsel rács szerűen bevagdossuk. Pogácsaszaggatóval kiszúrjuk. Sütőpapíros lemezre rakosgatjuk. A maradék tésztát újra összegyúrjuk, kinyújtjuk, rácsozzuk és szaggatjuk. Mindezt addig folytatjuk amíg a tészta el nem fogy. Meleg helyen újabb 1 órát kelesztjük. Lekenjük a felvert tojással, végül 200 fokos sütőben 12-15 perc alatt aranysárga színűre sütjük. A recept megjelent a Kifőztük 2012 áprilisi számában is.
A receptért köszönet: Tücsökbogár
És íme az eredmény:
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése